Προϊόντα ..Γης Ψαρόσουπα με βακαλάο
Ψαρόσουπα με βακαλάο
Η ψαρόσουπα με βακαλάο είναι μια παραδοσιακή και γευστική συνταγή, ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ιδού η συνταγή:

Ο χειμώνας είναι η κατεξοχήν εποχή για θερμαντικά φαγητά. Τι καλύτερο από μία ψαρόσουπα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά;
Υλικά:
- 2 τεμ. Βακαλάος ακέφαλος
- 10 πατάτες μικρές καθαρισμένες
- 5-6 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
- 2-3 κλωνάρια σέλερι (μόνο τα φύλλα)
- ή ½ ματσάκι σέλινο
- 2-3 μέτρια κρεμμύδια ολόκληρα
- 2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
- ½ φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ ή ρύζι νυχάκι.
- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- Χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε 2 ή τρία κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός του.
- Τον βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό μέχρι να τον σκεπάζει και τον βράζουμε για 15-20 λεπτά.
- Βγάζουμε το ψάρι από την κατσαρόλα και στο ίδιο νερό προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Αν χρειάζεται προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό να σκεπάζει τα υλικά και τα βράζουμε για 20 λεπτά.
- Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για να μην κολλήσει και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά το φαγητό.
- Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι τα λαχανικά και αν έχουν βράσει κατεβάζουμε την σούπα από την φωτιά.
- Σε ένα βαθύ σκεύος φτιάχνουμε το αυγολέμονο και όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε πολύ αργά, λίγο – λίγο ζουμί από την σούπα, χτυπάμε λίγο ακόμα και το γυρίζουμε στην κατσαρόλα.
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο
- Χτυπάτε τα ασπράδια με το σύρμα να γίνουν μία σφιχτή μαρέγκα.
- Προσθέτετε τους κρόκους χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα.
- Κατόπιν ρίχνετε τον χυμό από τα λεμόνι και 1-2 κουτάλες βαθιές από τον ζεστό ζωμό του φαγητού.
- Ανακατεύουμε λίγο και είμαστε έτοιμοι για ένα χορταστικό, ζεστό και υγιεινό πιάτο.
Συμβουλές:
- Για να πετύχει το αυγολέμονο τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Το λεμόνι το ρίχνουμε λίγο-λίγο, χτυπώντας συνέχεια για να μην κόψει.
- Όταν ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό στην μαρέγκα, το κάνουμε αργά, χτυπώντας συνέχεια επειδή δεν θέλουμε να ψηθεί το αυγό και να γίνει σαν αποτυχημένη ομελέτα.
Καλή Όρεξη!!