Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή με τρυφερό μοσχαρίσιο μάγουλο, αρωματικά χόρτα και πλούσιο αυγολέμονο που δένει υπέροχα τη σάλτσα. Ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα!
Υλικά (Για 4-6 άτομα)
- 1,5 κιλό μοσχαρίσια μάγουλα
- 1 ½ μαρούλι, κομμένο σε κομμάτια 2 δαχτύλων
- ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. αποξηραμένο κρεμμύδι (flakes)
- ½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα, γλασέ ή μπασμάτι
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 κύβο κοτόπουλου
- 1 λίτρο νερό
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 1 αυγό & 1 κρόκο
- 2 κ.γ. άμυλο αραβοσίτου (κορν φλάουρ)
- Χυμό από 1,5 λεμόνι
Εκτέλεση
1️⃣ Προετοιμασία των υλικών
- Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα κόβουμε στις σωστές διαστάσεις.
2️⃣ Σοτάρισμα του κρέατος
- Σε μια κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητας, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μοσχαρίσια μάγουλα από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
3️⃣ Μαγείρεμα του κρέατος
- Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο ζωμού και το αποξηραμένο κρεμμύδι.
- Αν χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας, μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Αν χρησιμοποιούμε κανονική κατσαρόλα, ο χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά.
4️⃣ Προσθήκη των λαχανικών & ρυζιού
- Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτουμε το μαρούλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι.
- Κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
5️⃣ Προετοιμασία του αυγολέμονου
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αυγό, τον κρόκο, το άμυλο αραβοσίτου και τον χυμό λεμονιού μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Παίρνουμε 2-3 κουταλιές από το ζεστό ζωμό της κατσαρόλας και τις προσθέτουμε σιγά-σιγά στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το αυγό.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και ανακατεύουμε απαλά για να πάει παντού.
6️⃣ Τελικό δέσιμο
- Αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε το φρικασέ ζεστό, συνοδεύοντάς το με φρυγανισμένο ψωμί και ένα τυρί της επιλογής μας, όπως σαγανάκι ή φέτα.
👉 Συμβουλή: Αν προτιμάτε πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγη μουστάρδα στο αυγολέμονο!