Το καλάθι σας είναι άδειο.
Άνηθος αφυδατωμένος3
Ποσότητα
100γρ
Επιλέξτε ποσότητα
Σπαγγέτι Νο6
Ποσότητα
τεμάχιο
Επιλέξτε ποσότητα
Τσικουδιά
Ποσότητα
500ml
Επιλέξτε ποσότητα

Τσικουδιά Κρήτης (ρακή)

Γνωριμία:
Η τσικουδιά , ή αλλιώς ρακή είναι ένα διάφανο αρωματικό αλκοολούχο ποτό, με βάση το σταφύλι. Η κύρια παργωγή της τσικουδιάς γίνεται στην Κρήτη και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κρητικής κουλτούρας και εκφράζει την Κρητική φιλοξενία.
Τιμή πώλησης 3,00 €
Τιμή πώλησης χωρίς φόρο 2,42 €
Έκπτωση
ποσότητα φόρου 0,58 €
Τιμή / κ.:
Ποσότητα
500ml
Επιλέξτε ποσότητα

Κάθε φθινόπωρο μετά τη σοδειά του σταφυλιού ποικίλοι εορτασμοί κρασιού ξεκινούν σε όλη την Ελλάδα. Κατόπιν, σειρά έχει η παρασκευή της τσικουδιάς. Το έθιμο του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920, οπότε και δόθηκαν ειδικές άδειες σε αγρότες με στόχο την οικονομική ενίσχυσή τους μέσα από την παραγωγή τσικουδιάς. Ως πρώτη ύλη στο ρακοκάζανο μπαίνουν τα τσίκουδα ή στράφυλλα (πολτοποιημένα σταφύλια), απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών για να βγει ο μούστος. Καθώς το καζάνι αρχίζει να βράζει, σταγόνα σταγόνα αρχίζει να ρέει το πρώτο σώμα του αποστάγματος, το πρωτοράκι∙ πολύ δυνατή ρακή, σκέτο οινόπνευμα. Όσο συνεχίζεται η απόσταξη, η ρακή παίρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς. Συνήθως το καζάνι «κλείνει» περίπου στους 18 βαθμούς. Η μοσχοβολιστή ρακή, αχνιστή ακόμη, δίνει το σύνθημα για τρικούβερτο γλέντι.

 

Φυσικά δεν θα έλειπαν οι μαντινάδες για την τσικουδιά.

 

 

Κρήτη μου σε πεθύμισα κοντά σου θε να τρέξω
να πιω ξανά τη τσικουδιά και μπαλωθιές να παίξω

 

Η τσικουδιά είν' φάρμακο, τα πάντα θεραπεύει,
πράμα δεν έχει που η ρακή, να μη γιατροπορεύει.

 

Αρρώστια που δεν περνά με τσικουδιά,

 

είναι σοβαρή αρρώστια.

 

Πολλά ποτήρια τσικουδιά κέρασες για να πιούνε
κι απ'την πολλή που ήπιανε δεν ημπορούν να βγούνε

 

Πίνετε ούλοι τσικουδιά μ'αυτή 'ναι βλοημένη
μόνο να πίνετε αγνή και όχι νοθευμένη

 

 

 

Ο Δεκάλογος της τσικουδιάς

 

Η πρώτη φέρνει όρεξη

 

Η δεύτερη υγεία

 

Η τρίτη φέρνει την χαρά

 

Η τέταρτη ευτυχία

 

Η πέμπτη την συζήτηση

 

Η έκτη φλυαρία

 

Η έβδομη την συμπλοκή

 

Η όγδοη αστυνομία

 

Η ένατη τον δικαστή

 

Η δέκατη κηδεία

 

ω την παντέρμη την ρακή κ' ήντα 'ν αυτά που κάνει,

 

που όντε την πίνω μοιάζουνε το πάτωμα ταβάνι.

 

Κι όντε μοιάζουνε το πάτωμα ταβάνι,

 

πίνω ακόμα μια ρακή και θέτω στο ντιβάνι.

 

Η τσικουδιά μόνη της ή με μεζέ είναι πάντα απολαυστική.

 

Για να απολαύσουμε καλύτερα τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά της τσικουδιάς χωρίς γλυκάνισο, την καταναλώνουμε δροσερή στην θερμοκρασία των 10-12οC περίπου και χωρίς την προσθήκη νερού ή πάγου.

 

Κάνοντας μία βόλτα στα ορεινά το απολαμβάνουνε με μεζέδες όπως: Μανιτάρια, βολβούς, άγρια χόρτα του βουνού, λαχανικά στη σχάρα ή τουρσί, σαλιγκάρια κλπ.

 

 

 

 

Ακόμα ταιριάζει θαυμάσια με πικάντικα ώριμα τυριά και κρέατα μαγειρεμένα με πικάντικες συνταγές. Επίσης κάνει παρέα με όλα τα θαλασσινά, οστρακοειδή και μικρά ψάρια. Απολαμβάνετε με την συνοδεία ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, η με κουβερτούρα σοκολάτας.

 

Με ή χωρίς μεζέ η τσικουδιά είναι ποτό της παρέας. Με την τσικουδιά “τσιμπάμε”, δεν χορταίνουμε ερεθίζουμε τον ουρανίσκο μας, ώστε να απολαύσουμε ακόμη μία...

 

 

 

Η τσικουδιά ή αλλιώς ρακί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες και νόστιμες συνταγές. Μία από αυτές είναι τα Κουλουράκια με ρακή. Είναι πολύ γευστική και εύκολη συνταγή.

 

Υλικά : 250γρ άχνη ζάχαρη,  200γρ λάδι,  1κιλό αλεύρι,  1 1/2 κούπα ρακί,  1 φλιτζάνι κονιάκ,  1 αυγό χτυπημένο,  2 κουταλάκια σόδα,  2 βανίλιες,  1/2 κουταλάκι αλάτι

 

Εκτέλεση : Τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι και διαλύουμε την σόδα στο κονιάκ.

Βάζουμε όλα τα υλικά μας (εκτός από το αυγό) σε μία λεκάνη και τα δουλεύουμε μέχρι να έχουμε μία μέτρια ζύμη.

Πλάθουμε τα κουλουράκια μας, τα βάζουμε σε ένα ταψί, τα αλείφουμε με το αυγό και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.

Για νηστήσιμα κουλουράκια, απλά μην χρησιμοποιείσετε το αυγό.

 
Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις για το προϊόν ακόμη.