Το καλάθι σας είναι άδειο.
First Class κυνήγι 100γρ
Ποσότητα
τεμάχιο
Επιλέξτε ποσότητα
Χυμός μήλο Καλλίστη
Ποσότητα
τεμάχιο
Επιλέξτε ποσότητα
Αυγά μεγάλα.jpg
Ποσότητα
τεμάχιο
Επιλέξτε ποσότητα

Κατηγορίες

Αυγά μεγάλα.jpgΑυγά μεγάλα.jpg
βάρος προϊόντος 65 γρ

Αυγά μεγάλα 60-65γρ Χαλκίδας

Το αυγό είναι πολύτιμο τρόφιμο και φθηνό. Είναι η πλουσιότερη σε θρεπτικές ουσίες τροφή. Αυτό γιατί προορίζεται για την αναπαραγωγή δηλαδή περικλείει τις ουσίες που χρειάζεται το έμβρυο μέχρι την εκκόλαψη.
Τιμή πώλησης 0,20 €
Τιμή πώλησης χωρίς φόρο 0,18 €
Έκπτωση
ποσότητα φόρου 0,02 €
Τιμή / κ.:
Ποσότητα
τεμάχιο
Επιλέξτε ποσότητα

Το αυγό είναι πολύτιμο τρόφιμο και φθηνό. Είναι η πλουσιότερη σε θρεπτικές ουσίες τροφή. Αυτό γιατί προορίζεται για την αναπαραγωγή δηλαδή περικλείει τις ουσίες που χρειάζεται το έμβρυο μέχρι την εκκόλαψη.

Το αυγό αποτελείται από:

  • το κέλυφος
  • το λεύκωμα ή ασπράδι
  • τον κρόκο

Κέλυφος

Σύνθεσή του:

  • Ανόργανες ουσίες 94,5% 
  • Νερό 1,5% 
  • Κολλαγόνο (οργανική ουσία) 4% 
  • Περιέχει επίσης λεκιθίνη, χοληστερόλη και ένζυμα

Το χρώμα του κελύφους μπορεί να ποικίλει από άσπρο έως καφέ ανάλογα με το είδος της κότας.
Το κέλυφος είναι πορώδες, οπότε διαπερατό από τον αέρα, ατμούς, διοξείδιο του άνθρακα, μικροβίων και οσμών.

Λεύκωμα

Το λεύκωμα σχηματίζει στους δύο πόλους του αυγού, ίνες από παχύτερη μάζα, τις χάλαζες για να συγκρατεί τον κρόκο στον κέντρο του αυγού.

Σύνθεσή του:

  • Νερό 85-90%
  • Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%
  • Λίπος 0,25%
  • Τέφρα 0,6%
  • Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%
  • Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων

Κρόκος

 Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρ., σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από στρώμα λευκής λεκίθου (μεμβράνης) το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει λευκό πυρήνα. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία.

Συστατικά κρόκου

  • Μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3%) ανώτερης βιολογικής αξίας
  • Νερό 45-51% 
  • Πρωτεΐνες 16-17% 
  • Λίπος 31-36%% 
  • Τέφρα 1,3% 
  • Υδατάνθρακες 0,2-1,1%
  • Σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο
  • Βιταμίνες (A, B, B2, B12, D)

Το αυγό είναι εύπεπτο όταν ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός (μελάτο). Ενώ είναι δύσπεπτο όταν είναι ωμό ή πολύ σφιχτό ή όταν είναι τηγανητό.

Συντήρηση

Τα αυγά διατηρούνται:

  • στην ψύξη για να εμποδιστεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών (σε -2 ºC) Κατά την απόψυξή τους πρέπει να μένουν 24 ώρες σε 8 ºC για να μη συσσωρεύεται υγρασία στο κέλυφος και να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί.
  • στην κατάψυξη: χωρίς το κέλυφος, διότι προκαλείται το σπάσιμό τους. Δεν πρέπει να μένουν στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα διότι κατά την απόψυξη μετατρέπονται σε ζελατινώδη μάζα.
    Γι' αυτό προσθέτουμε 10% αλάτι ή 10% ζάχαρη. Αποψύχονται με παραμονή στους 12 ºC - 13 ºC για 48 ώρες.

Ένα από τα δυσκολότερα ερωτήματα σε απάντηση είναι το πόσα αυγά πρέπει να τρώμε την ημέρα. Σε γενικές γραμμές υπολογίζεται ότι ένα ενήλικας πρέπει να παίρνει μέχρι 500 χλστ. γρ. χοληστερίνη. Ένα αυγό περιέχει 200 χλστ. γρ. περίπου χοληστερίνη. Επομένως 2 αυγά την ημέρα μπορούμε να τρώμε μόνο εφόσον δεν τρώμε άλλη τροφή που να περιέχει χοληστερίνη (κρέας παχύ, βούτυρο, τυρί, γάλα κλπ). Όταν υπάρχει έστω και η τάση για υπερχοληστεριναιμία τα αυγά πρέπει να αποφεύγονται τελείως.

Πηγή: http://www.iatronet.gr/diatrofi
Ελληνικό προϊόν
Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις για το προϊόν ακόμη.