Λάδι - Ελιές

Λάδι και ελιές. Απαραίτητα συστατικά στην Μεσογειακή διατροφή. Οι ελιές, είναι ο ευλογημένη τροφή που έχει σημαδέψει ολόκληρο το Μεσογειακό τοπίο.  Πάνω του έχει στηθεί μια ολόκληρη κουλτούρα που συνδέει με μαγικό τρόπο όλους τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν εκεί, και πρώτα – πρώτα εμάς τους Έλληνες…

Σύμβολο της ειρήνης και βραβείο των νικητών στους Ολυμπιακούς αγώνες. Θείο δώρο της Αθηνάς με την ίδρυση της πόλης των Αθηνών. Η παρουσία της ελιάς συμβαδίζει με την πορεία πολλών μεσογειακών λαών και πολιτισμών.

Όλα ξεκίνησαν από το κατάλληλο κλίμα που επικρατεί στη λεκάνη της Μεσογείου, ένα κλίμα που ευνοεί εδώ και χρόνια την καλλιέργεια του ελαιόδεντρου.

Απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας χιλιάδων ετών έχουν βρεθεί σε πολλές περιοχές σε όλη τη Μεσόγειο. Φυσικά και στη χώρα μας όπου εκτός από καρπούς και απολιθωμένα φύλλα έχουν βρεθεί και ίχνη ελαιόλαδου σε αγγεία μυκηναϊκής εποχής.

Πέρα από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία η ελιά καλλιεργείται συστηματικά και σε άλλα μέρη. Όπως στη νότια Γαλλία, στη Μικρά Ασία, το Λίβανο, τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Κύπρο, το Μαρόκο και την Τυνησία. και τελευταία και η Αμερική.

Όλες αυτές οι χώρες παράγουν καλό ελαιόλαδο αλλά σαν το δικό μας… πουθενά.

Προβολή όλων των 5 αποτελεσμάτων

Προβολή όλων των 5 αποτελεσμάτων