Μαχλέπι τριμμένο Τουρκίας χύμα

0,902,20

Μαχλέπι τριμμένο Τουρκίας χύμα. Το μαχλέπι είναι αρωματικό μπαχαρικό που κατασκευάζεται από τους σπόρους του είδους Prunus mahaleb, ενός είδους κερασιάς η οποία συχνά απαντάται ως πετροκερασιά. Χρησιμοποιείται αλεσμένο ή σπόρος– σε μικρές ποσότητες – για να τονίσει την γλυκιά γεύση των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων.

Εκκαθάριση

Περιγραφή

Περιγραφή:

Το μαχλέπι είναι αρωματικό μπαχαρικό που κατασκευάζεται από τους σπόρους του είδους Prunus mahaleb, ενός είδους κερασιάς η οποία συχνά απαντάται ως πετροκερασιά.

Για να κατασκευαστεί το μαχλέπι οι σπόροι του κερασιού σπάζονται για να εξαχθεί ο πυρήνας του σπόρου, ο οποίος όταν είναι φρέσκος έχει μαλακή και μαστιχωτή υφή. Μετά ο πυρήνας αλέθεται σε σκόνη πριν την χρήση. Η γεύση του παρομοιάζεται με το συνδυασμό των γεύσεων πικραμύγδαλου και κερασιού.

Χρησιμοποιείται αλεσμένο ή σπόρος– σε μικρές ποσότητες – για να τονίσει την γλυκιά γεύση των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων.
Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα των χωρών της Μέσης Ανατολής, οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Συρία και το Ιράν.

  • Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται κυρίως σε τσουρέκια, βασιλόπιτες και κουλουράκια.
  • Στην Κύπρο λέγεται μέχλεπι και χρησιμοποιούνται σε μία παραδοσιακή πασχαλινή πίτα που λέγεται φλαούνα.
  • Στην Αίγυπτο το μαχλέπι αλέθεται σε σκόνη και μαζί με μέλι, σουσάμι και ξηρούς καρπούς φτιάχνεται μια πάστα που τρώγεται πάνω σε ψωμί για επιδόρπιο.
  • Στην Τουρκία και στην Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται σε γλυκά που τρώγονται το ραμαζάνι όπως το μααμούλ.
  • Στην Αρμενία το χρησιμοποιούν επίσης σε ένα Πασχαλινό ψωμί, ανάλογο με το δικό μας τσουρέκι.

Βασικές Ιδιότητες:

Αρωματικό, ηρεμιστικό, αντιφλεγμονώδες, αγγειοδιασταλτικό. Το μαχλέπι έχει και αποχρεμπτικές ιδιότητες, ενώ συνίσταται για το άγχος, αϋπνία και τον βήχα.

Περιέχει:

  • Υψηλά επίπεδα ελαϊκού οξέος που ανήκει στην οικογένεια των λιπαρών ωμέγα-3.
  • Κουμαρίνες: ένα σύνολο αντιφλεγμονωδών ενώσεων με ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων που ενισχύουν την υγεία και θεωρούνται ως η κύρια πηγή γεύσης του.

Οι Κουμαρίνες στο μαχλέπι πιστεύεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών, όπως:

  • το άσθμα,
  • οι καρκινικοί όγκοι,
  • το Αλτσχάιμερ,
  • η οστεοπόρωση,
  • η υπέρταση,
  • ο διαβήτης
  • και οι καρδιοπάθειες.

Το μαχλέπι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε κουμαρίνη, έχει αντιθρομβωτική, αγγειοδιασταλτική και καταπραϋντική δράση.

Χρήση:

Θεωρείται ένα από τα νοστιμότερα μπαχαρικά και προσδίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στα φαγητά. Το μυστικό του έγκειται στο ότι η μυρωδιά και η γεύση του, προσδίδουν μια γλυκιά μυστηριακή γεύση στα γλυκά.

Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται πολύ έντονα στη βασιλόπιτα, στα τσουρέκια και σε συνταγές που έχουν έντονο χαρακτήρα και παραδοσιακό που «στιγματίζει» και καθορίζει τις αναμνήσεις μας.

Το μαχλέπι ταιριάζει πολύ σε ζύμες κάθε είδους, κουλουράκια, κέικ, ψωμιά και ακόμη σε κρέμες, παρασκευές με γάλα, πιλάφι και ξερά φρούτα.

Κομπόστες και γλυκά που περιέχουν ξερά φρούτα. Ταιριάζει πολύ με γαρίφαλα και κανέλα, ξηρούς καρπούς κυρίως αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια, με ροδόνερο και με φρούτα όπως χουρμάδες και βερίκοκα.

Εκτός από τα ψωμιά, κουλούρια και άλλα παρασκευάσματα ζύμης, το μαχλέπι ταιριάζει πολύ με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δοκιμάστε να το χρησιμοποιήσετε σε μια κρέμα, την οποία θα την σερβίρετε μόνη της, ή θα την χρησιμοποιήσετε για να γεμίσετε κάποια τάρτα.

Επίσης συνδυάζεται άψογα και με το μέλι. Μόνο να έχετε υπ’ όψιν ότι μπορεί να προσδώσει πικρή γεύση, γι’ αυτό να το χρησιμοποιείτε με σύνεση!

ΠηγήΒικιπαίδεια, proionta-tis-fisis, itrofi

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Βάρος Μ/Δ
Επιλέξτε βάρος:

20γρ, 50γρ

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Μαχλέπι τριμμένο Τουρκίας χύμα”