Κύμινο άκοπο Συρίας χύμα

1,206,00 με ΦΠΑ

Κύμινο άκοπο Συρίας χύμα. Το κύμινο το αναγνωρίζουμε από το έντονο άρωμά του που ταιριάζει σε πολλές δημιουργίες από σμυρναίικα σουτζουκάκια έως όσπρια και λαχανικά.

Επιλέξτε τοποθεσία παράδοσης

Κωδικός προϊόντος: 4814 Κατηγορία: Ετικέτα:

Περιγραφή

Κύμινο άκοπο Συρίας χύμα

Το κύμινο που χρησιμοποιείται στη μαγειρική είναι ο αποξηραμένος σπόρος του είδους Cuminum cyminum, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μαϊντανό. Πρόκειται για ένα ετήσιο ποώδες φυτό, με ένα λεπτό, λείο, διακλαδισμένο στέλεχος. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κύμινου

Το κύμινο είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο μπαχαρικό. Κατά βάση προσδίδει μια πικάντικη γεύση στα φαγητά στα οποία χρησιμοποιείται. Ωστόσο το κύμινο χρησιμοποιείται κατά κόρον και από την παραδοσιακή ιατρική.

Σύγχρονες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη που έχει το κύμινο για την υγεία τα οποία είναι, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της πέψης και η μείωση των τροφιμογενών λοιμώξεων.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν και κάποια νέα οφέλη όπως η προώθηση της απώλειας βάρους και η βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου του αίματος και της χοληστερόλης.

Σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις ευεργετικές δυνατότητες που έχει το κύμινο:

Βελτιώνει την πέψη

Το κύμινο είναι ένα μεγάλο όπλο απέναντι στη δυσπεψία καθώς αυξάνει την απελευθέρωση των πεπτικών πρωτεϊνών που βρίσκονται στο στόμα, το στομάχι και το λεπτό έντερο και επιταχύνει την πέψη.

Είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου

Λίγα τρόφιμα έχουν τόσο υψηλή πυκνότητα σε σίδηρο όπως το κύμινο. Ακόμη και όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες ως καρύκευμα, η πρόσληψη σιδήρου από αυτό είναι τεράστιο όφελος.

Καταπολεμά τον διαβήτη

Μερικά από τα συστατικά που περιέχει το κύμινο έχουν δείξει πως βοηθάνε στη θεραπεία του διαβήτη. Μία κλινική μελέτη έχει δείξει πως ένα συμπυκνωμένο συμπλήρωμα με κύμινο βελτιώνει τους δείκτες του διαβήτη στα υπέρβαρα άτομα ενώ περιέχει επίσης συστατικά που αντιμετωπίζουν ορισμένα από τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του διαβήτη. Από επιστημονική σκοπιά παραμένει ασαφές από που προκύπτουν αυτά τα αποτελέσματα ή πόσο κύμινο είναι απαραίτητο για να προκαλέσει οφέλη αναφορικά με τον διαβήτη αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως για διαβητικά άτομα το κύμινο είναι μια κατάλληλη τροφή.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και τη μείωση του λίπους

Μια μελέτη πάνω σε 88 υπέρβαρες γυναίκες έδειξε ότι το γιαούρτι που περιέχει 3 γραμμάρια κύμινου βοηθάει στην απώλεια βάρους ενώ μια άλλη μελέτη που διενεργήθηκε πάνω σε 78 ενήλικες άνδρες και γυναίκες έδειξε πως όσοι έπαιρναν συμπληρώματα κύμινου έχασαν 2,2 κιλά περισσότερα μέσα σε οκτώ εβδομάδες σε σύγκριση με εκείνους που δεν τι έκαναν. Αν και δεν συμφωνούν ακόμα όλοι οι ειδικοί, οι ενδείξεις δείχνουν πως με κύμινο στη διατροφή μας μπορούμε πιο εύκολα να χάσουμε βάρος και να μειώσουμε το λίπος του σώματός μας.

Ποια είναι η διατροφική αξία του κύμινου;

Το κύμινο περιέχει περισσότερα από 100 διαφορετικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων απαραίτητων λιπαρών οξέων και πτητικών ελαίων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επίδραση που έχει το μπαχαρικό στη μείωση της χοληστερόλης μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις σαπωνίνες γλυκοζίτη που περιέχει. Αυτές οι ενώσεις αποτρέπουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και αυξάνουν την αποβολή της. Το κύμινο περιέχει, ακόμα, μια σημαντική ποσότητα φυτοστερολών που μπορεί να ρυθμίζουν με θετικό τρόπο τα λιπίδια μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης.

Το κύμινο περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά αλλά και συστατικά όπως φαινολικές ενώσεις, τερπενοειδή κ.α., τα οποία έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση αλλά και συστατικά με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνομε υπόψη μας ότι πρακτικά η ποσότητα που καταναλώνουμε είναι μικρή για αποτελέσει καλή πηγή θρεπτικών συστατικών.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η σύσταση μιας κουταλιάς σούπας κύμινου. 

Διατροφική αξία
Ενέργεια kcal 22
Μακροθρεπτικά συστατικά
Πρωτεΐνες g 1.07
Λιπίδια g 1.34
Υδατάνθρακες g 2.65
Διαιτητικές ίνες g 0.6
Μικροθρεπτικά συστατικά
Ασβέστιο mg 56
Κάλιο mg 107
Σίδηρος mg 3.98
Νάτριο mg 10

Πώς να χρησιμοποιήσεις το κύμινο στην κουζίνα

Το αναγνωρίζουμε από το έντονο άρωμά του που ταιριάζει σε πολλές δημιουργίες από σμυρναίικα σουτζουκάκια έως όσπρια και λαχανικά.

Βοηθά στο να προστεθεί μια γήινη και μια ζεστή αίσθηση στο φαγητό, καθιστώντας το βασικό σε ορισμένα βραστά και σούπες καθώς και σε καρυκευμένες σάλτσες όπως το τσίλι. Επίσης, χρησιμοποιείται ως συστατικό σε μερικά τουρσιά και γλυκά.

Δείτε εδώ πάνω από 2000 συνταγές με κύμινο

Σαν ρόφημα:

Βάζουμε σκόνη κύμινου σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, προσθέτουμε πολύ λίγο αλάτι και λίγο χυμό λεμόνι. Πίνουμε δύο φορές την ημέρα Είναι κατά της απώλειας όρεξης και της διάρροιας.

Για τα αναπνευστικά προβλήματα μασάμε μερικούς σπόρους κύμινου για 2 λεπτά και μετά τους φτύνουμε.
Για τα φουσκώματα βράζουμε για 5′ μισό κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου σε 1 φλιτζάνι νερό. Πίνουμε μετά τα γεύματα.

Πηγέςitrofi – γαστρονόμος

Επιπλέον πληροφορίες

Βάρος Μ/Δ
Επιλέξτε βάρος:

50γρ, 100γρ, 250γρ

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχουν ακόμα κριτικές

Κάνετε την πρώτη αξιολόγηση για το προϊόν: “Κύμινο άκοπο Συρίας χύμα”