Αμμωνία εισαγωγής χύμα

1,002,00

Αμμωνία εισαγωγής χύμα. Η αμμωνία (ammunium bicarbonate) είναι λευκή κρυσταλλική σκόνη που είναι διαλυτή στο νερό και χρησιμοποιείται ως προσθετικό στα τρόφιμα. Η αμμωνία χρησιμοποιείται αρκετά στην αρτοποιία και στη ζαχαροπλαστική, και πολύ περισσότερο στη βιομηχανία των τροφίμων, ως διογκωτικός παράγοντας και ως ρυθμιστής της οξύτητας των τροφίμων.

Εκκαθάριση

Περιγραφή

Περιγραφή:

Η αμμωνία ήταν γνωστή από τους αρχαίους Αιγυπτίους, στους Ρωμαίους, στους χυμευτές του Βυζαντίου και στους αλχημιστές του μεσαίωνα, οι οποίοι περιέγραψαν την παρασκευή της και τις ιδιότητές της. Την παρασκεύαζαν από τη συνθέρμανση άλατος (NaCl) και ούρων.

Η ονομασία “αμμωνία” προέρχεται από το όνομα του Άμμωνος Διός (Amun-Ra, θεός των Αιγυπτίων). Οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν τις αποθέσεις χλωριούχου αμμωνίου (ΝΗ4Cl) κοντά στον Ναό του Amun-Ra στην αρχαία Λιβύη sal ammoniacus (άλας του Amun). Κατά πάσα πιθανότητα αυτές οι αποθέσεις προέρχονταν από τα ούρα και τις κοπριές των καμηλών. Με την ονομασία αυτή εμφανίζεται στα γραπτά κείμενα του Πλίνιου.

Ως ορυκτό το χλωριούχο αμμώνιο (salammoniac) είναι σπανιότατο, αφού διαλύεται από το νερό και βρίσκεται συνήθως εγκλωβισμένο κοντά σε ηφαιστειακές φουμαρόλες, από τα αέρια των οποίων παράγεται.

Η χρήση της στην κουζίνα

Η αμμωνία (ammunium bicarbonate) είναι λευκή κρυσταλλική σκόνη που είναι διαλυτή στο νερό και χρησιμοποιείται ως προσθετικό στα τρόφιμα. Χρησιμοποιείται αρκετά στην αρτοποιία και στη ζαχαροπλαστική, και πολύ περισσότερο στη βιομηχανία των τροφίμων, ως διογκωτικός παράγοντας και ως ρυθμιστής της οξύτητας των τροφίμων.

Βέβαια, η αμμωνία στην κουζίνα –και ιδιαίτερα στα ψωμιά και κουλουράκια που τη συναντάμε– αντικαθίσταται πολύ συχνά από τη μαγειρική σόδα (sodium bicarbonate) και το μπέικιν πάουντερ. Όπως αυτά, προκαλεί ζύμωση όταν ενωθεί με άλλα υλικά, κάνοντας τη ζύμη να φουσκώσει.

Πάντα διαλύουμε την αμμωνία πριν τη χρησιμοποιήσουμε; 
Ένας λόγος που η αμμωνία δεν χρησιμοποιείται τόσο πολύ, είναι η έντονη μυρωδιά της που αλλοιώνει τη γεύση του γλυκού. Έτσι, αμμωνία χρησιμοποιούμε μόνο σε λεπτά γλυκά, όπως κουλουράκια, απ’ όπου εξατμίζεται πιο γρήγορα η μυρωδιά της.

Η καθαριστική της χρήση

Η αμμωνία στο σπίτι έχει εξέχουσα θέση. Εκτός από την χρήση της σε γλυκά, έχει και πολύ καλές καθαριστικές δυνατότητες.

 • Καθαρισμός φούρνου

Γεμίστε ένα ρηχό πυρέξ με 2.5 περίπου εκατοστά (σε ύψος) αμμωνία, και αφήστε το σε κρύο φούρνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πρωί, ο καθαρισμός του φούρνου θα είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά αποφύγετε τα μεταλλικά εργαλεία, καθώς η αμμωνία μπορεί να τα καταστρέψει.

Επίσης, φροντίστε να μην αναπνεύσετε μεγάλες ποσότητες αμμωνίας, ενώ αν σας πιάσει βήχας, πηγαίνετε όσο το δυνατόν πιο άμεσα προς το φρέσκο αέρα. Γενικά, ενώ η αμμωνία δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, μεριμνήστε ώστε να μην έρθει σε επαφή με παιδιά ή κατοικίδια.

 • Έπιπλα

Αν είναι λερωμένοι οι καναπέδες σας και θέλετε να τους καθαρίσετε, βρέξτε ένα μαλακό πανί σε ένα διάλυμα αμμωνίας και νερού, σε αναλογία ένα προς ένα. Τρίψτε κόντρα στο πέλος. Στη συνέχεια, σκουπίστε τους με ένα στεγνό πετσί και αφήστε τους να στεγνώσουν.

 • Κοσμήματα

Για να επανέρθει το τιρκουάζ χρώμα στο δαχτυλίδι / μενταγιόν σας, βουτήξτε το για μίση ώρα σε καθαρή αμμωνία. Το χρώμα του θα επανέρθει για λίγες μέρες.

 • Φρεσκάρισμα χαλιού

Αναμίξετε δύο κουτάλια σούπας της οικιακής αμμωνίας σε ένα φλιτζάνι νερού.

Καθαρίστε λεκέδες με αμμωνία:

Λεκές από κέτσαπ – σάλτσα ντομάτας

Λεκές από αυγό

Λεκέδες από βαφή μαλλιών

Λεκές από αίμα

Καθαρό σπίτι με αμμωνία…

Η αμμωνία είναι βασικό συστατικό στα περισσότερα καθαριστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αγοράστε λοιπόν ένα μπουκάλι καθαρή αμμωνία και γλιτώστε χρήματα δίνοντας άμεσες λύσεις σε συγκεκριμένα κομμάτια του νοικοκυριού, όπως θα δείτε παρακάτω.

 • Βρώμικες σχάρες; 

Γέμισε έναν μεγάλο κουβά με ζεστό νερό και μισή κούπα αμμωνία. Εναλλακτικά μπορείς να γεμίσεις τον νεροχύτη ή ακόμη και την μπανιέρα. Βγάλε τις σχάρες τους φούρνου και μούλιασέ τες μέσα στο νερό για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξέπλυνε καλά και στέγνωσέ τες.

 • Θαμπά κρύσταλλα;

Ανάμειξε λίγες σταγόνες αμμωνίας με δύο κούπες νερό. Βρέξε με αυτό ένα μαλακό πανί και πέρασε απαλά το κρύσταλλο. Μετά, ξέπλυνε με νερό και στέγνωσε με ένα άλλο καθαρό, μαλακό πανί.

 • Καπνισμένες πόρτες τζακιού;

Ανάμειξε 1 κουτάλι σούπας αμμωνία με 2 κούπες νερό σε ένα μεγάλο μπουκάλι ψεκασμού. Ανακάτεψε καλά το μείγμα και ψέκασε επάνω στην κάπνα. Περίμενε ένα λεπτό και καθάρισε με ένα απαλό κομμάτι βαμβακερού υφάσματος ή με χαρτί κουζίνας. Επανέλαβε τη διαδικασία ώσπου οι πόρτες να καθαρίσουν τελείως.

 • Υπολείμματα σαπουνιού;

 Αραίωσε 1 κουτάλι σούπας αμμωνία σε σχεδόν 4 λίτρα καυτό νερό και ρίξε το μείγμα στην επιφάνεια που έχει πρόβλημα. Μετά ξέπλυνε καλά με ζεστό νερό. Αν η βρωμιά επιμείνει, επανέλαβε τη διαδικασία. Επίσης, για να καθαρίσεις τα πλακάκια του μπάνιου μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πιο ισχυρό διάλυμα με ¼ της κούπας αμμωνία στα 4 λίτρα νερό.

 • Λεκέδες στα χαλιά;

Ανακάτεψε 2 κούπες αμμωνία σε 2 λίτρα νερό και βούτηξε μέσα στο μείγμα ένα σφουγγάρι. Στράγγισε και τρίψε με αυτό το λεκιασμένο σημείο. Άφησε τη περιοχή να στεγνώσει πριν το ξαναχρησιμοποιήσεις.

 • Βρώμικα τζάμια; 

Για αυτή την περίπτωση, ανακάτεψε μέσα σε ένα μεγάλο μπουκάλι ψεκασμού 1 κούπα αμμωνίας και 3 κούπες νερό. Κούνησε καλά το μπουκάλι ώστε να ανακατευτεί το μείγμα και ψέκασέ το επάνω στα τζάμια. Στα σημεία που η βρωμιά είναι πιο έντονη, χρησιμοποίησε ένα σφουγγάρι για να την τρίψεις πιο έντονα.

 • Βρωμερά σιφώνια;

Ρίξε μισή κούπα αμμωνίας στην τρύπα της αποχέτευσης και άσε το νερό να τρέξει για 5 λεπτά, έτσι ώστε να παρασύρει μαζί του ό,τι βρει από βρωμιές, κατάλοιπα και άλατα.

 • Απωθητικοί σκουπιδοτενεκέδες; 

Όσο τακτική και αν είσαι στο να αλλάζεις τη σακούλα των σκουπιδιών, οι σκουπιδοτενεκέδες μυρίζουν πάντα. Πρέπει, λοιπόν, να τους αποστειρώνεις συχνά και η αμμωνία θα σε βοηθήσει και σε αυτό το κομμάτι. Βγάλε τη γεμάτη σακούλα και ψέκασε τον κάδο με ένα μείγμα αμμωνίας και νερού σαν και αυτό που προτείνεται για τα τζάμια. Μετά καθάρισε το εσωτερικό του με ένα πανί. Μπορείς βέβαια να καθαρίσεις και το εξωτερικό του καλαθιού με τον ίδιο τρόπο.

Προσοχή όμως:

Βασική λεπτομέρεια που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ όταν καθαρίζετε με αμμωνία είναι να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες. Ο επαρκής εξαερισμός θα σας γλιτώσει από τις έντονες και βλαβερές αναθυμιάσεις της αμμωνίας.

Πηγήhttp://noikokyremata.blogspot.gr

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Βάρος Μ/Δ
Επιλέξτε βάρος:

250γρ, 500γρ

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Αμμωνία εισαγωγής χύμα”